25 Éves a Macintosh!

by

Az Apple 25 éve mutatta be a Macintosh számítógépet.

“A Macintosh – rövidített nevén Mac – egy terméknév, amely az Apple által tervezett, fejlesztett és értékesített személyi számítógépeket takarja. A Macintosh-t 1984. január 24-én mutatták be. Az első olyan személyi számítógép volt, ami egerrel került foralomba és grafikus kezelőfelületet tartalmazott a szöveges kezelüfelület helyett.”
— Wikipedia

Az első Macintosh 2.495 USD-be került, de olyan felszereltséget tartalmazott, amelyet korábban csak 10.000 USD körüli áron lehetett volna megvenni. A rendszer központi részét egy 8MHz-es Motorola 68000-es processzor alkotta. 128 KB DRAM memóriát kapott, amely 16-bites adatbuszon keresztül kommunikált. A memóriát 192 KB-ra emelte, a processzorra helyezett 64 KB-os modul.

A számítógép 9 collos kijelzővel (512 x 342 pixel felbontás, vagyis 72 PPI) és beépített 3,5 collos floppy egységgel került forgalomba. Ez a 400 KB kapacitású floppy lemez jelentette a rendelkezésre álló, felhasználható helyet is a dokumentumok számára. Ugyanezet a lemezen elfért a teljes operációs rendszer, a programok és a felhasználó dokumentumai. A rendszer memóriából futott, így lehetőség volt a floppy lemez ideiglenes kivételére. A Macintosh 128K-t System 1.0 rendszerrel lehetett megvásárolni.

A számítógépet ventillátor nélkül szállították. Emiatt roppantúl csendes működésű számítógépnek számított már akkor is. Sajnos azonban ez volt az egyik gyengéje is, mert a rendszerek gyakran túlhevültek. De Steve Jobs számára sokkal fontosabb volt, hogy a Macintosh működése csendesebb legyen a versenytársak rendszereinél.

Bővítési és hálózati kommunikációs lehetőséget a beépített RS-422-es port jelentette. Nagyobb méretű floppy lemez használatához külső egységet kellett vásárolni, amelyet a speciálisan kialakított csatlakozó miatt csak az Apple-től lehetett megkapni. A billentyűzetről hiányzott a numerikus rész. Akinek erre lett volna szüksége, külön kellett megvásárolnia.

25 éves Mac!

Szerző: http://beszeljukmac.com

Reklámok

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s