A Panoptikum

by

A panoptikum egy kiállítás, ahol híres történelmi és kortárs emberek viaszfigurái tekinthetőek meg. (Maga a panoptikum szó a görög pan – „minden” és optikum – „látvány” – szavakból tevődik össze.) A világon a leghíresebb panoptikum Madame Tussaud panoptikuma Londonban (vannak állandó kiállításai Amszterdamban, Koppenhágában, New York-ban, Las Vegas-ban és Hongkongban is.)

A panoptikum Philip Curtis holland vendéglős találmánya volt az 1620-as években. Az ő tanítványa volt Marie Tussaud, aki a híres Madame Tussaud panoptikum alapítója.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin

A viaszfigurákat aprólékos munkával készítik el, először alapos méréseket végeznek a portréalanyról, és ezek, valamint fényképek segítségével a szobrász agyagból megformálja a fejet. Erről gipszlenyomatot készítenek, ebben öntik ki természetes és petróleumalapú viasz keverékével a fejet.

The Beatles

The Beatles

Ezután a szobrász elkészíti a végtagokat is, illetve mindazokat a testrészeket, amelyek kilátszanak majd a ruhából. Mikor a fej megszilárdult, apró finomításokat végeznek rajta. Ezt követően egy különleges tű segítségével szálanként viszik fel a fejre a hajat, szempillákat és egyéb szőrzetet. A szemeket orvosi üvegszemekből készítik el, a fogakat porcelánból. Végül áttetsző festékkel színezik a viaszfigura bőrét a portréalanyéhoz hasonló árnyalatúra. Az előállítás költsége eddig a pontig kétmillió és ötmillió forintnak megfelelő összeg között lehet.

II. János Pál

II. János Pál

Ezt követően kerül sor a figura felöltöztetésére. Rendszerint egy varrónő készíti el a ruhát, de több esetben is előfordul, hogy a megmintázott híresség egy ruháját adományozza erre a célra. Eközben mesteremberek megtervezik és elkészítik a figurához legjobban illő díszletet, olyan részletekre is kiterjedően, mint a megvilágítás.

Az összerakott és felöltöztetett figurán ezután elvégzik a végső simításokat, beállítják a kiállítás helyszínén a kívánt pózba, és elvégzik a végső apró módosításokat.

Szerző: Frances Horror

Reklámok

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s