A Krisna templomban

by

Tavasz volt még, de már lehetett egy szál ingben császkálni, tudjátok, mikor talán a legkellemesebb a hőmérséklet kis hazánkban, és a legboldogabbak is vagyunk, túl a hosszú zord télen. Kedves barátom, ki most találkozott életében először ezen érdekes és vallással, megkért, kísérjem el a Budapesti Krisna templomba. Boldogan, – mondtam neki. A templom, csillaghegy HÉV megállótól öt percre található. A kívülről nem díszes épület, megbújik az ottani családi házak védelmében. Kis tábla hirdeti, a bejáratnál, a látogatónak, hogy hova is érkezett meg valójában. Beléptünk. Az előszobában levettük a cipőnket, és mezítláb mentünk a templom, előterébe. Csodálatos kézzel festet bútorok, gyönyörű tisztaság ápoltság, olyan érzésem támadt, mintha a mennyországba lépetem volna. Leírhatatlan meseszép látványt nyújtott ezen helyiség.

Krisna templom, krisna szobor

Krisna szobor

Megszólítottak, kedves, nyugalmat sugárzó hangsúllyal, mi is hasonlóképpen válaszoltunk, nemsokára megérkezett ismerősünk Guruttama. Megmutatta nekünk a templomot.

Krisna templom, Sríla Prabhupáda mása

Sríla Prabhupáda mása

Amint beléptünk, jobbra maga Krisna szobra állt, elkápráztatott szépsége, Balra pedig Sríla Prabhupáda mása, ki 1965-ben élete legnagyszerűbb, egyben legkockázatosabb vállalkozásába fogott lelki tanítómestere kérésére. Egy teherhajó fedélzetén, hét dollárral a zsebében, 69 évesen elindult az Amerikai Egyesült Államokba, hogy megismertesse a vaisnava tanításokat a nyugati világgal. Áhítattal álltam a templomban, átjárta lelkemet az onnan áradó szeretet és nyugalom. Nem vagyok vallásos ember, mégis megérint eme emberközeli szentség ami belőlük árad. Sokkal jobban el tudom fogadni mint a hatalmas keresztény áhítatot, mi gyakorlatilag már másról nem szól, mint az üzletről, a papok körében.
Visszamentünk, az előtérbe leültünk. Sok sok furcsa kérdés támadta meg agyamat. Úgy tíz évvel ezelőtt, mikor még e templom, Hűvösvölgyben volt, akkor találkoztam előszór a védikus ismertetekkel. Mégis először nemes cselekedetüket köszöntem meg, mivel, a Krisna tudatú hívők a Blaha Lujza téren, naponta ebédet osztanak a szegényeknek, hajléktalanoknak, rászorulóknak.

Előtér a Krisna templomban Guruttama, Feri barátom.

Előtér

Szeretet megbecsülés és tisztelet áradt minden szavából, mikor beszélt, magával ragadott lenyűgözött. Amiket mondott igaznak éltem meg, rá kelet ébrednem, a lelki élet ami a legfontosabb egy ember számára. Mivel én is ilyen beállítottságú ember vagyok egyből el tudtam fogadni tanításait.
A Délután elröppent, elérkezett az idő, mikor bevonultunk a templomba a Krisna hívőkkel és imádatunk jeléül dalban köszöntöttük öt. – Hara Krisna, Hara Krisna, Hara, Hara, Hara, Rama, Krisna, Krisna, Hara Hara. hangzott az ének. Körül belül félóra múlva felpattantunk, táncra perdültünk, mint gyerek koromban, mikor bulik alkalmával vonatosat játszottunk, így énekeltük tovább egészen hat óráig. Elérkezett a lakoma ideje!
Mezítláb, le s föl mentünk lépcsőkön, mikor elérkeztünk egy másik épületben, hol vártak már minket az étellel. A Krisna tudatú hívők nem esznek húst, mert gondolataik szerint fölösleges leölni egy állatot, ha meglehet élni és jó ízű lakomákat lehet enni a növények segítségével is. Török ülésben leültünk a földre, kezünkben műanyag tányér. Rozsdamentes edényekben, minek aljára kereket szereltek, elénk gurították az étket, és bőségesen mertek a tányérunkba. Különleges ragu volt, de ezzel nem ért véget, hirtelen egy másik felszolgáló termett ott, ki kezével sült krumplit kínált, olíva bogyóval, kaptunk még, egy különleges paprikás szószt, és valamit, mi hús helyett szolgált, de nagyon finom volt. Az édesség sem maradhatott el. Tojás nagyságú golyók kerültek a tányéromra, kakaó bevonattal. Alig bírtam megenni. Nem spóroltak, még egyszer körbe jöttek, és én elfogadtam. Örömteli lakoma volt ez!

Krisna szobor az előtérben

Krisna szobor

Lékileg teljesen feltöltődve léptünk ki a kapun, a meleg késő tavaszi estén, kicsit sajnáltam, hogy ott kellett hagynom, de várt az általam választott élet, mi nem olyan nyugodt, de semmiképp nem tudnám ott hagyni, a barátaim miatt.
Ajánlom ezeket a sorokat, Fok Máté, Miion Aria, Robie Violence (nem helyezem őket egymás elé, a nevek ABC sorrendben vannak) barátaimnak, mert nélkülük elveszett ember lennék.

Szerző: Frances Horror

Címkék: ,

Egy hozzászólás to “A Krisna templomban”

 1. Moles Zita Says:

  Az ének szövege pontosan így szól:
  Hare Krisna Hare Krisna
  Krisna Krisna Hare Hare
  Hare Ráma Hare Ráma
  Ráma Ráma Hare Hare

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s