A bronz szobor. – Egy aktuális mese.

by

Régen, mikor meseországban még királyság volt, és a városunkban hercegség, történetünk ebből a korból származik.
Városunkban kopogtatott a változás szele, mit manapság is megélünk, a hőn szeretett demokrácia, urunk a herceg, nem volt ellene a változásoknak, de a gyalázat mi vele megesett, arra semmi esetre sem volt felkészülve. Szerette népét, és a nép is szerette őt, de a közelgő fekete ármányt nem győzhette le. Mint Oroszországban Miklós cárt, őt is elfogták és tömlöcbe vetették. Okuk nem volt rá, hacsak egy, a hatalom megkaparintása. A nagyhangúak céljuk elérése érdekében mindenre képesek voltak. Mintegy két éves fogva tartás után, mit a sors iróniájának köszönhetően saját várbörtönében töltött le, öreg hercegünkre bírái végül, kegyetlen büntetést róttak. A nemes kivégzés után, mit kötéllel hajtottak végre a nép szeme láttára,  testét nem temették el, hanem a róla elnevezett téren bronz köpönyeget kapott, és az új uralkodók gondolata szerint, örökkön örökké, ott állhatott volna a  kisváros főterén.
Mondhatom nektek, ezen iciripiciri téren, minek közepén a kivégzett herceg bronzba öltött teste állt, telis, telided virágok nőttek, csodálatos tuják burjánztak, az énekes madarak, dalától zengett, a város lakói örömüket lelték eme parkban, szívesen jöttek. Mindegyikük emlékben talán nyomot hagyott a régmúlt.

A Bronz szobor

A herceg

Néhány emberöltővel később, mikor a polgármester arra sétált, a megválasztását erősen támogató, társasággal, megkérdezték, mitől ilyen élethű ezen szobor? Ekkor a köztiszteletben álló személyiség rápillantott, s nem hitte amit lát, a bronz szobor mosolygott. Becsületes ember lévén elmesélte, az ősrégi történetet.
Ebben a pillanatban egy madár szált hercegünk szobrának jobb vállára, és könnyített magán. A szobor madárnyelven megszólalt, ne tedd ezt velem drága énekes madaram. Meglepődvén, a dalos pacsirta, ki eddig azt hitte, rajta kívül senki sem tud madárnyelven (ebben erősen tévedett, mert hercegünk az idők során rengeteg nyelvjárást megtanult) ájulás környékezte. Nem tarthatta magát tovább, alábukott, mikor hercegünk minden erejét megfeszítve, bronz kezét elemelte, és a madár benne talált nyugodalmat. Régen érzett már ilyen boldogságot a szobor, már lemondott arról, hogy a halálában, ösztönös szeretet nyújthat, ez most megtörtént. Bár nappal volt, komor felhők takarták el a napot, pont olyanok, melyeket akkor láthattunk utoljára mikor Názáreti Jézust megfeszítették. A hatás nem maradt el, mindenki a bronzszobor, és megmentet barátja kivételével hazarohant. Láss csodát, a dalos pacsirta, magához tért. Nehezen tudta feldolgozni, hogy életét tovább élheti egy bronzszobor szeretete okán. Ki vagy te kérdezte? És ö elmesélte a sosem hallott történetet.
Egykoron, mikor még a változás szele nem kopogtatott én voltam eme kisvárosnak a hercege. Teleültettem, fákkal és csodálatos növényekkel, az utcákat, öröm volt kijönni, a nép nem szűkölködött, nem kívánkozott sehova, tudta, a földi paradicsom a mi kis városunk. Sajnos az embereket könnyű megtéveszteni, ha ígértekkel halmozzuk el őket, arról, hogy a földi paradicsomnál lehet jobb is. Semmiképp nem lettem volna képes arra, hogy hazugsággal próbálkozzam, bár a hangomat felemeltem, de az emberek gyarlók, hittek a hatalomra törőknek.
Ez lett a vesztem.
A dalos pacsirta kicsiny szíve összeszorult, tudatára ébredt annak, hogy újdonsült barátja, ki megmentette, segítségre szorul. Halott már a sírásról, de a pacsirták körében ez még sosem fordult elő, mégis szeme könnybe lábadt, lelke elérzékenyült.
Eső kezdett hullni, hatalmas cseppek kopogtak, a rézszobor vállán, mint mikor baráti szeretetből, veregetik azt. A kismadár beleröppent, újra az öt megmentő kézbe, a bronzherceg, finoman ráhajtotta ujjait, bár tisztában volt vele, míg ő áll, legújabb barátját nem érheti bántódás

Folytatjuk…

Szerző: Frances Horror.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s