Angyalok és Démonok

by

“A professzorok sem élnek mind nyugodt életet. Robert Langdon (Tom Hanks) ugyan könyvek között érzi a legjobban magát, különleges tudományára azonban az egyetemeken kívül is szükség van. Régi kódexek tanulmányozása közben merül fel benne a gyanú, hogy új életre kelt egy középkori, titkos testvériség. Az illuminátusok a történelem leghatalmasabb földalatti szervezete volt – aki viszont kapcsolatba kerül vele, esetleg a titkait próbálja kifürkészni, az életével játszik. De Langdon kutakodásai során egy másik, talán még hatalmasabb ellenséggel is kénytelen szembe nézni: a társaság ősi ellenségével, a katolikus egyházzal. Az illuminátusok pokolgépe már élesítve van, ezért a professzor kénytelen Rómába repülni, hogy megkeresse. Egy rejtélyes olasz nő (Ayelet Zurer) és több száz éves szimbólumok segítségével száguld a bomba nyomában. Lepecsételt kripták, sötét katakombák, elhagyott katedrálisok és a világ legjobban őrzött páncélszekrénye sem állíthatja meg.”

Angyalok és démonok

Angyalok és Démonok  kritika

Az Angyalok és démonok legnagyobb előnye az egyértelműségében rejlik. Most nincsenek megfejthetetlen rejtvények, szembetűnően irreális események, és mivel hőseinknek igencsak fogytán van az ideje, a tempó is kefejezetten pörgős lett. Ez különösen arra a bő 80 percre igaz, amikor Tom Hanksék az utolsó pillanatokat kihasználva rohannak megmenteni a püspökök életét. A kötelező felvezetés és a feleslegesen hosszúra nyúlt befejezés már közel sem ennyire élvezetes, de a film váza kétség kívül príma munka. Nem mondanám hibátlannak, de egy popcorn mozihoz tökéletes. Az egyház feltehetően a Da Vinci-kód miatt nem engedte a stábot a Vatikánban forgatni, ám Ron Howard és csapata nagyszerű póthelyszíneket talált, illetve díszleteket épített, a Szent Péter tér hiánya ilymódon nem érzékelhető. A katolikus álláspont kapcsán meg is jegyezném, hogy számomra érthetetlen az ellenállásuk, hiszen jelen film nem fogalmaz meg negatív kritikát a vallással vagy vezetőivel kapcsolatban.

A színészek közül Tom Hanksnek a Da Vinci-kódhoz képest súllyával arányosan csökkent okoskodási szintje, ugyan néha futás közben belekezd egy embléma elemzésébe, miszerint Galileinél fordult elő először 1634-ben, második könyve 85. oldalán, de ez egy mosolygással könnyen megbocsátható. Az atomfizikus hölgy pedig figyelemreméltő kisugárzásával együtt is egyenrangú partnere Langdonnak, egyszerű munkakapcsolatnál nem is alakul ki közöttük több, szóval senki se számítson részükről (vagy bárki más részéről) egy gyors vatikáni légyottra. Ewan McGregor a fontos pozícióba került pap szerepében jól teljesít, bár én azt hittem, több időt fog eltölteni a vásznon.

Összességében tehát egy közepesen érdekes, ám kifejezetten pörgős és élvezetes filmet készített Ron Howard, mely nyilván nem fogja megváltani a világot, de egy májusi estén jól lehet rajta szórakozni.

Értékelés:
Történet:3
Látvány: 5
Szereplők: 4
Zene: 4
Műfajában: 4

Összesen adható pontok: 25
Kapott pontok: 20
80%

Szerző: Frances Horror

Címkék: ,

2 hozzászólás to “Angyalok és Démonok”

  1. kristka Says:

    A könyv után csak jót várok. A végét Brown annyira elhúzta, hogy már untam. Szóval remélem, több életet visz bele, illetve a filmek egyszerűsítő mechanizmusa itt most jobban hat, mint másik filmekben.
    Szerdán megyek megnézni!

  2. automester Says:

    A Da Vinci kód nagyon jól sikerült, nekem tetszett, remélem ez is hasonló élményt fog nyújtani, és nem csak azért gyűrűzik tova a történet, hogy abból a film készítő nagyot szakítsanak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s