Abszint, a művészek itala.

by

Kevés olyan ital van, mely köré annyi mítosz és legenda szövődik, mint a híres-hírhedt abszint. De tulajdonképpen mi is az az abszint? És mennyi igaz azokból a vad történetekből, amelyeket már bizonyosan mindegyikünk hallott róla? Ez a cikk hivatott egy kis felvilágosítást adni a témáról.
Az abszintkészítés eredete a francia Svájcba vezethető vissza. Az első írásos forrás egy 1769-es Neuchatel-i újság, melyben egy bizonyos Madame Henriod a saját készítményét, “Bon Extrait d’Absinthe” néven hirdeti. Nem sokkal a századforduló előtt Henri Dubied és veje, Henri-Louis Pernod megvásárolták a Madame-tól az ital titkos receptjét, és 1797-ben a francia Pontarlier városában létrehozták az első szeszgyárat, melyben abszint is készült. Kezdetben csak 400 liter abszintot gyártottak évente.

a2

Az abszint egy alkoholtartalmú ital, mely főleg fehér ürömből, ánizsból és édesköményből készül. A smaragdzöld folyadék általában rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú és kesernyés ízű. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják. Amikor vízzel keverjük, érdekes hatásnak lehetünk tanúi, ugyanis az abszint a víz hatására opálos fehér-zöld színt vesz fel. Ennek oka az italban található illóolajok, főleg az ánizsolaj nagyon rossz vízoldhatósága, melyek a hígítás során kicsapódnak az oldatból. Ez a színváltozás (Louche-hatás) lehet az egyik oka annak, hogy az abszintfogyasztást már-már rituális keretek közé emelik.
Az abszint már az 1850-es évekre eléggé rosszhírű lett. Fokozott fogyasztás esetén egy tünetegyüttes lépett fel, melyet röviden abszintizmusnak neveztek. Fő tünetek a függőségen felül nagyfokú ingerlékenység és hallucinációk voltak. Ahogy az ital egyre jobban terjedt, néhány gyártó a jóval olcsóbb, de erősen mérgező ipari (metil) alkoholból kezdte gyártani azt (Innen ered az abszintvakság kifejezés).
Ehhez még hozzájön, hogy a lassan magához térő bortermelésnek is szálka volt a szemében az akkorra már tömegesen és olcsón előállított ital.
A végső szög a zöld Tündér üvegkoporsóján a Lausanne-i alkoholista, Jean Lafray személyében jött el, ki egy abszintos rohamában brutálisan lemészárolta egész családját.
Franciaországban 1916-ban tiltották be, 1930-ra már majdnem egész Európában élt a tiltás. Csak Spanyolországban, Portugálban és Csehországban élt túl a zöld Tündér, viszont ott soha nem volt nagy jelentősége az italnak.
Szemfülesek azért tudni vélték, hogy Pontarlierben soha nem állt le teljesen az eredeti abszint gyártása… Mint oly sok dologban, az Unió itt is változást hozott: 1991-től újra engedélyezett az abszintgyártás, fő hatóanyagát, a tujont viszont lekorlátozták 35 mg/literre. A modern gyártók nagy része az előállítás során átállt a fekete üröm használatára, mely nem is tartalmaz tujont.

a6

Az abszintok fajtái

ABSINTHE SUISSE
A szárított hozzávalókat kb. 85%-os alkoholban hagyták állni néhány óráig, majd adtak hozzá kevés vizet, és ledesztillálták. A lepárolt folyadékot még egy speciális színezőberendezéssel további gyógynövények hozzáadásával színezték smaragdzöldre. Utána víz hozzáadásával hígították 68-72%-ra. Végül hordókba töltötték és pár hónapig tárolták, így érte el legjobb minőségét és ihatóságát.

ABSINTHE FINE
Mint a Suisse változat, azzal a különbséggel, hogy a párlat egy részét tiszta alkohollal helyettesítették, és így hígították 68-72%-ra.

ABSINTHE DEMI-FINE
Mint a Fine, csak 50-60%-ra hígítva

ABSINTHE ORDINAIRE
Mint a Fine, csak 45-50%-ra higitva

ABSINTHE DES ESSENCES

Különböző módon nyert növényolajakat kevertek el tiszta szesszel, majd hígították vízzel a kívánt mértékre. Színét általában mesterséges (és gyakran mérgező) anyagok hatására kapta.

Szerző: Frances Horror


Holnap 23 órakor folyatjuk…

Reklámok

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s