Abszint 2. rész avagy Oscar Wilde és a Zöld Tündér

by

Ma már nem állítanak elő Absinthe Suisse-t, a Fine változat van legközelebb az igazihoz, de sajnos ezt sem hagyják állni elég ideig. A zöld szint manapság főleg ételfestékkel nyerik.
Még meg kell említenem egy különös abszintfajtát, melyet főleg a Svájcban terjedt el “La Bleue” néven. Ennél az abszintnál elhagyták a színezés lépését, ezért az üvegben található folyadék teljesen tiszta, átlátszó, s íze is különbözik valamelyest a hagyományos fajtákéhoz képest. (Még sajnos nem volt lehetőségem megkóstolni. A franciák “La Blanche” néven ismerték.

Mi rejtőzik hát a sok szóbeszéd mögött? Gyönyörű látomások és kitágult tudat? Az abszintrészegség okozta állítólag Van Gogh-nál a sárga időszakot, Picasso megfestette az Abszintivót, és maga a Zöld Tündér név Oskar Wilde-től ered.

a4

A Rituálé

Az abszintfogyasztást valószínűleg a vele járó ivórituálé tette oly vonzóvá az absintheur-ök körében, s manapság is különlegességnek számít. De hogyan is kell kulturáltan abszintot fogyasztani? Lássuk a RITUÁLÉT:
A ma elterjedt ivószertetartás a cseh módszer: Egy kanálra teszünk egy vagy kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tartjuk, és leöntjük abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, meggyújtjuk, és várunk, amíg egy picit karamellizálódik. Tipp: magas százalékú (70%+) abszintoknál, ne várd meg amíg teljesen leég a cukor, mert hajlamos ráégni a kanálra. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik.
Nagyon kevesen tudják, hogy az eredeti, francia rituálé nem tartalmazott semmiféle “piroeffekteket”, sőt szerintem a cseh szertartás nagy csodálkozást vagy neheztelést váltott volna ki egy 19. századi abszintházban. Az eredeti rituálé keretében egy pohár abszintra tettek egy lyukacsos, úgynevezett abszintkanalat, majd arra egy vagy két darab kockacukrot. Erre engedtek nagyon lassan jeges vizet. A legtöbb abszintházban volt egy nagy, gazdagon diszített központi tartály sok kis csappal. Általában 1 : 5-höz higítottak.

Abszint ma

A Zöld Tündér feltámadt, az abszintfogyasztás a nyugati országokban a reneszánszát éli. Az utóbbi években gombamód szaporodtak el a “nagy történelmi múltra visszatekintő” abszintot forgalmazó cégek, melyek nem győzik eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire különleges és eredeti a termékük. A mai abszintok marketingjében szinte mindig szerepet kap az ital kreativitásnövelő és hallucinogén hatása. Mindezt amellett, hogy a mai gyártók nagy része fekete ürömből és teljesen EU-konform hozzávalókból állítja elő termékét, s ez silány árnyékát produkálhatja csupán az eredetinek, mind hatásban, mind ízben.
Az abszint a modern nyugati társadalomban divatitallá vált. A zöld színnek minden árnyalatában pompáznak az üvegek, sőt piros és fekete abszint is létezik (Hát igen, van amikor a zöld egyszerűen nem harmonizál a koktél többi színével)
Magyarországon még nem ismerik annyira, mivel a hazai piacot még csak kevés cég nézte ki magának, de szerintem az EU itt is változást hoz. Mit tehet tehát az ember, ha abszintra vágyik? Vagy elmehet a Tescoba venni magának egy üveg Pierre Kermann Absinthe-ot, vagy beül azon kevés vendéglátó egységek valamelyikébe, ahol mérik az italt. Ezekben az esetekben vagy Kermann-t vagy Trenet-t kap, mindkét márka fekete ürmös. Ha valami olyasmire vágysz, ami közelebb van az eredetihez, akkor érdemes beszerezni egy cseh vagy még inkább spanyol abszintot, mert az ottani cégek tényleg nem sokat változtattak a régi recepteken.

a5


Saját tapasztalatok

Biztosra vehető, hogy az abszint másképp hat, mint a többi szeszes ital. Saját tapasztalataim szerint pár pohár kimondottan élénkítőleg hat, fokozza a boldogságérzetet, mindezt az alkohol káros mellékhatásai nélkül. Mindez csak akkor igaz, ha mást nem iszik mellé az ember. Ez esetben még inkább felerősíti az alkohol hatását.
Bár hallucinációim nem voltak még egyszer sem, egy furcsaságról azért beszámolnék. Nagyobb mennyiségű (5-6 pohár) fehér ürmös abszint elfogyasztása után a dolgok mintha “kiélesednének”, a tárgyak kontúrjai jobban látszanak. Továbbá ilyenkor sem lépnek fel azok a koordinációs zavarok (pohárborogatás, hasra esés, stb.), melyek hasonló mértékű alkoholbevitel esetén óhatatlanul előfordulnak. Le sincs lassulva az ember, tehát ezek az érzéki csalódások valószínűleg nem az abszintban levő alkoholnak tudható be. Ez egy olyan érzés, melyet leírni nem tudok, csupán biztatni tudlak benneteket, hogy vásároljatok egy üveget, s próbáljátok ki magatok az abszint varázsát.
De nehogy átessetek a ló túloldalára a fogyasztás mértékét tekintve, álljon itt figyelmeztetésül és zárásul egy gondolat Oscar Wilde-tól, aki egyik legnagyobb szeretője, s egyben rabja is volt a Zöld Tündérnek:

“Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek,
A második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket,
A harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában,
S ez a legszörnyűbb dolog a világon…”

VÉGE

Szerző: Frances Horror

Reklámok

Címkék:

2 hozzászólás to “Abszint 2. rész avagy Oscar Wilde és a Zöld Tündér”

 1. elfogulatlan Says:

  na ez viszont egy jó beszámoló volt. a Cseh és Spanyol cuccok tényleg jobban ütnek, viszont a hallucinációkról szóló történetek csakis legendák, legalább is az “újkori” abszintból pont az a hatóanyag lett kivonva, ami a régiben ezt előidézte.
  külön poén, hogy a cégek leírásánál a “gombaként” kifejezést használtad.:D

 2. Phoney Says:

  Nem volt semmiféle hatóanyag. Pancsolták, ehhez többféle mérgező anyagot használtak (és olyan rossz alkoholt, ami magában is mérgező volt), ezért ugyanúgy lehetett tőle 1-2 év után haluzni, mint ma a sufnis kannásbortól.

  A “sok tujon” (amiért végül betiltották) csak egy vad ötlet volt. Akkoriban egyátalán nem is volt módszer a tujon kimutatására (6-30 különböző növény olaja közt a titrálás nem jó semmire), aztán ’70-ben valaki kitalálta, hogy a tujon hasonlít a THC-re (nem), és voilá, 2010-ben az emberek azt képzelik, hogy a fehér üröm drog.

  Különben a füvesek is fehér ürmöt szívnának, hiszen az legális. De valahogy mégse jött divatba a drogosoknál, erre valahogy senki nem gondol:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s