A Rock ‘N’ Roll aranykora 2. rész. Bill Haley and his Comets

by

Rock Around The Clock eredeti lemezborító 1955

Rock Around The Clock

Rock Around The Clock

{szerzők: James E. Myers (Jimmy DeKnight) és Max Freedman } – dal történetével a neten számos oldal foglalkozik.

Egy nagyon stílusos Rock Around the Clock lap.

A dalt 1953-ban írták Haley-nek. Egészen 1954. árilis 12-ig kellett várni a felvétellel. És – hihetetlen! – de a dal eredetileg sikertelennek bizonyult. De csak összejött Haley-nek egy országos sikere, egy Big Joe Turner feldolgozással, a Shake, Rattle and Roll-lal, amiből hamarosan milliós pédányszámot értek el, és amelyik az első rock’n’roll volt, ami felkerült a brit lemezlistára is 1954 decemberében. E dallal Haleynek és zenakarának elévülhetetlen jelentősége és érdeme van, hogy – ott és akkor – ez a fajta zene a széles (és fehérbőrű) és főleg ifjonc hallgatóság körében már rock and roll-ként lett ismert – ott motoszkálva a tudatalattijukban.

És ez, amikor az eufórikus Rock Around The Clock felcsendült a mozikban – mint aBlackboard Jungle (Glenn Ford, Sidney Poitier főszereplésével) nyitózenéje – egyből az amerikai Billboard lista csúcsára röpítette és ott is maradt nyolc héten át. Zenei forradalmat robbantott megnyitva a kapukat az olyan előadók előtt mint Elvis Presley és társai.
(A Rock Around The Clock volt az első lemez, amit több mint egy millió példányban adtak el mind Nagy-Britanniában, mind Németországban 1957-ben. Haley lett az első amerikai vezető rock énekes, aki Európában turnézott.)

Az USA-ban a fiatalabb és szexibb csillag, Elvis hamar és jócskán elhomályosította Bill Haley üstökösének fényét, de azért Haley sokáig vezető sztár maradt Latin-Amerikában, Mexikóban és Európában is végig az 1960as évek folyamán. És maga a Rock Around The Clock – hogy enyhe képzavarral éljek – mint üstökös állócsillag a rock zene szikrázó égboltozatján.

Hogy a Halley üstökös ne maradjon társtalan az égen 2006 februárjában a Nemzetközi Csillagászati Egyesület a 79896-os számú kisbolygót – Bill Haley halálának 25. évfordulójára emlékezve – 79896 Billhaley-nek nevezte el.

The Comets 1955

The comets

The comets

Francis “Franny” Beecher – gitár (1921. szeptember 29.) – country gitárosként kezdte pályafutását. Olyan zenészekkel készített felvételeket az 1940-es években, mint Benny Goodman jazz-klarinétos vagy a zseniális dobos, Gene Krupa. Franny 1955-ben csatlakozott a Comets-hez, gitárszólói ma már klasszikusoknak számítanak. A Comets legidősebb tagja, sosem hagyta abba a zenélést. Képes volt énekhangját gyerekes sipítássá torzítani, ezt „élvezhetjük” a See You Later Alligatornyitóhangjaiban. Általában részt vállalt a The Comets sorozatos újjáélesztéseiben.

Joey Ambrose (Joey D’Ambrosio) – szaxofon, ének (1934. március 23.) – különböző jazz zenekarokban szaxofonozott, mielőtt 1953-ban a Comets tagja lett. Még csak 19 éves volt, így kénytelenek voltak kicsit öregíteni papíron, hogy az amerikai klubokban színpadra engedjék. Big Joe Turner blues énekes, szerző mondta: “A legfeketébb fehér szaxofonos”. (Ma Joey sikeres üzletember a West Coast-on, a Las Vegas-i Caesar’s Palace Casino igazgatója.)

Johnny Grande (John A. Grande) – zongora (1932. január 14. – 2006. június 3.) – fiatalon kezdett zongorázni, hamarosan a western accordion (western harmonika) mestere. 1949-ben Bill Haley, Billy Williamson és Johnny megalakították a Saddleman nevű együttest. A Cometsben a hangszerelésben fontos szerepe volt. Ő volt egyike azoknak, aki profi szinten tudott kottát olvasni a zenekarban. 1962/3-ban hagyta el a csapatot, de az 1987-es újraegyesülésben részt vett.

Marshall Lytle (Tommy Page néven is)- nagybőgő, ének (1933. szeptember 1.) – Tex King-től tanult gitározni, aki a 40-es évek végén játszott együtt Bill Haley-vel a Four Aces Of Western Swing formációban. Marshall 1951-ben ismerkedett meg Haley-vel, aki azonnal meghívta a Saddleman-be, egyetlen feltételt szabva csupán, meg kellett tanulnia bőgőzni az épp távozó Al Rex helyére. Eleinte bajuszt kellett viselnie, hogy idősebbnek látsszon, fel tudjon lépni a zenekarral. A legelső közös koncertjük előtt Bill megmutatta Marshallnak, hogy is kell a nagybőgőt megszólaltatni, gyorsan belejött, és a ma is használt (pl. funky) slap bass technika kialakítója lett. 1955-ben saját együttest alapít, a The Jodimars -t. Ez lett az első rock and roll band Las Vegasban. Az 1987-es újrajátszásban ő is részt vett, énekelte a Rock Around the Clock-ot. Marshall manapság saját ingatlanügynökséget vezet (Tampa, Florida) és számtalan country felvételt készít.

Dick Richards (Dick Bocelli) – dob, vokál (1924. február 12.) – először főleg vak operaénekes édesapjának és annak csak vakokból álló zenekarának sofőrje és turnészervezője volt és csak mellesleg kisebb New Jersey-i klubokban dobolt helyi zenekarokkal. 1953 őszén lépett a Comets soraiba. Bill mellett ő is gyakran mikrofonhoz jutott jó énekhangja miatt. (Richard Boccelli néven éjszakai klubot üzemeltetett, sportedzősködött és színészként sok hollywood-i és brodaway-i produkcióban feltűnt.)

[Jacko Buddin – ének, zongora (1931. június 1.) -A Comets egyetlen nem eredeti tagja. Angliában született és Bill Haley nagy rajongója. Teljesült álma, amikor 35 évvel a Rock Around The Clock első felvétele után felkérték, legyen a Comets énekese. Korábban angol rock and roll zenekarokban játszott, kísérte turnén Chuck Berry-t, multi-istrumentalista. Énektónusa hasonlít Bill Haley-re.]

Reklámok

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás to “A Rock ‘N’ Roll aranykora 2. rész. Bill Haley and his Comets”

  1. JimmyBean Says:

    I don’t know If I said it already but …Cool site, love the info. I do a lot of research online on a daily basis and for the most part, people lack substance but, I just wanted to make a quick comment to say I’m glad I found your blog. Thanks, 🙂

    A definite great read..Jim Bean

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s