Van-e élet a halál után? 2. rész. avagy Pokol és meny-ország.

by

Nem hittem, hogy azonnal fojtani fogom ezt a témát, de mivel elég nagy visszhangot keltett, leírom azt is amiben nem hiszek, sőt mivel a kommentárokban többször kiigazítottak, és nem is alaptalanul, bár tőlem ez teljesen szokatlan, mégis közzé teszem.

Kicsiny gyerek voltam, mikor elkezdett foglalkoztatni eme érdekes téma. Akkoriban már valamelyest lehetett véleményt mondani, sőt működött egyházi könyvkiadó is Budapesten, a Felszabadulás téren (a mai Ferenciek tere), de ne úgy gondoljátok el, hogy valami különleges dolog volt ez mivel épp csak létezhetett, egy kapualjban lévő üzletben kapott helyet.

Azokban az időkben nagy port kavar fel Raymond A. Moody: Élet a élet után című műve. (Ha IDE kattintasz, egy interjút olvashatsz a szerzővel. Roppant érdekes ezért úgy érzem kihagyhatatlan) Természetesen nem véletlen, hogy egy ilyen nagy múltú egyházi könyvkiadó mint a Szent István társulat gondozásában (Akkora hatalma volt ennek a könyvkiadónak, hogy az egész Szocialista rendszerben működhetett, ami hatalmas és majdnem elképzelhetetlen dolog) jelent meg a nem is titkolt egyházi tanokat hirdető, szerző regénye, melyről azt állította, tudományos alapja van. Már kisgyerek fejjel bizarr ötletnek tartottam, egy olyan dologra ráakasztani a „tudományos” jelzőt, amit semmi estre sem lehet vizsgálni, főleg oly formában ahogy a fent említett szerző tette.

A halál mezsgyéjén

A pokol mezsgyéjén

Nézzük mi is volt ez a mű, és hogy kapcsolódik az egyházhoz.

Előre bocsájtom a könyv már nincs meg így teljes egészében az emlékeimre kell bocsátkoznom, ezért nem lesz természetesen teljesen pontos és tényszerű a leírásom, mégis amit számomra kisugárzott azt megérthetitek majd.

Moody édesanyja halálát nehezen tudta feldolgozni, ezért a katolikus egyház által pénzelve, egy kutatásba kezdett, több társával, melynek a lényege a következő volt. A Tec halál, vagy más néven a klinikai halál állapotából visszatért embereket kérdezték, meg arról, hogy mi történt velük ama maximum 10 percben amit a túlvilágon töltöttek, s ezt vetették össze, keresték kutatták a hasonlóságot, majd a végén konzekvenciát vontak le belőlük.

Ha ez a könyv egy bestsellernek íródott volna, még tökéletesen elfogadhatónak tartom, de így, hogy egy erősen hívő ember ilyen módon próbálja az egyház pénzéből bebizonyítani a meny-ország és a pokol létét teljesen felháborítónak és főleg népbutítónak vélem. Persze az egyház a több mint ezer éves fennállása óta ezt sokszor megtette így semmi csodálkozni való nincs rajta. Már az alapvető elgondolás hibás volt. A klinikai halál nem jelenti egyben az agy halálát is, ezért természetesen semmi estre sem hasonlítható össze a valós halállal, mikor az ember agya is végképp működésképtelenné válik. Logikusan gondolkodó ember azonnal rájön az áltudományosságra, a befolyásolhatóság, és a reménykedő ember kihasználására, s mindezt felháborító módon Jézus nevében teszik. Klinikai halottnak tekinthető az a személy, kinek a szíve leáll, viszont az agy nem sérül és működik, még az elkövetkező nagyjából 10 percben, de ezen idő elteltével az oxigénhiány miatt károsodást szenved, ami azt eredményezi, hogy ha eme intervallumban nem sikerül a „halott” beteget visszahozni az életbe, nem is érdemes tovább próbálkozni, mivel nem lesz többet épp eszű, normálisan gondolkodó lény. A kísérletben részt vett személyek nagyjából két dologban értettek egyet, hogy testen kívüli élményük volt, és erős fényt láttak. (Persze, hogy erős fényt, mivel minden esetben olyan személyeket kérdeztek meg, kiket egy kórházi műtőben, a műtőlámpa alatt élesztetek újra.) Ezen kívül, amit a magukat tudósnak nevező sarlatánok, leírtak, és sugalltak, mindezt egy-két esetre alapozva, a meny-ország, és a pokol létezését, és valami természetfölötti erőt.

Raymond A. Moody: Élet az élet után könyvborító

Élet az élet után

Mi is lenne ez ha nem más, mit több mint ezer éve sulykol az agyunkba a papság, de mivel olyan ember nem létezhet, akinek az agya felmondja a szolgálatot és ezután újra értelmes gondolkodó emberként éll tovább, ezért eme hipotézis mesterkedés, és az emberek butítása.

Helyreigazítás az előző cikkemhez, a kommentárok alapján.

Létezik olyan fa név szerint a mamutfenyő, ami 3500 (!) évig is elélhet. Dr. Stein

Szerző: Frances Horror

Címkék: , , , , , , ,

9 hozzászólás to “Van-e élet a halál után? 2. rész. avagy Pokol és meny-ország.”

 1. meister245 Says:

  Azt hiszem egyszer a discoveryn volt egy ilyen riport egy nővel, aki vmi ritka betegségben szenvedett, nevetés vagy sírás, érzelmi kitörésekre elveszti az eszméletét, szívelégtelenség, szóval teljesen fapofát kellett vágnia mindenhez ami az életbe vele történik :O

  Aztán egyszer este nézte a tv-t, elkezdett a műsoron nevetni, összeesett, nem tudták megmenteni, biológiai halál, elkönyvelték, vitték a hullaházba.

  Ott viszont hoppá, az éjjeli őr arra lett figyelmes hogy vmi mozog a hullazsákok között, és végülis kiszedték a nőt, aki akkor már újra élt.

  De az egészet olyan misztikusan adták elő, nem is csodálnám hogy kamu a sztori, tuti a betegsége miatt lehetett.

  Másrészt volt már olyan hogy egy halottas ágyat egy mérleghez kapcsoltak, és lemérték hogy a halál pillanatában közel 1 grammal könnyebb lett az ágy. Ezis egy újdonság.. a léleknek van súlya? 😀
  Mindenesetre azt az 1 grammot sok minden okozhatta.

  Az ilyenfajta könyvek ha nem is a tartalom miatt, a hiedelem miatt hozzák meg a kasszasikert.

  Az egyháznak nem is az első, sem az utolsó húzása amikor megpróbálja megdobni az emberek vallási nézetét 🙂

  Mindenki ezt a földöntúli élményt a halál pillanatakor keresi. A mostoha nagyapám, a halála előtt kb. 3 hónappal, arról álmodott hogy egy utca sarkánál integet neki az elhunyt bátyja. Egy héten át ez volt a téma amikor náluk voltunk 🙂

  Béke poraira.

  A “testen kívüli élmény” inkább arra a zavarodottságra emlékeztet amit ezek az emberek élnek meg, no meg pláne a fények 😀

  Jó a folytatás (Y) 😀

 2. Chris As. Says:

  Érdekes…

  Szerintem vissza lehet hozni valakit a klinikai halál első másodperceiből. Azonban az, hogy ez idő alatt amolyan ‘látomása’ volt az illetőnek… Azt lehetetlennek tartom.
  Inkább az egyház próbál médiagyanús sztorikat összetákolni. Mert mennyire jól hangzik, hogy egy, az életbe visszarángatott ember látta a fényességet – amit ugye a mennyországnak mondanak. Vagy legalábbis a kapujának. Ezzel pedig bebizonyították, hogy a menny egy fényes, nyugodt kellemes hely. Hamis tudatba ringatnak másokat – a médiát használva fel erre – akiknek szükségük van arra, hogy higgyenek valamiben.
  Persze ezek az emberek, mindig csak a fényességet látják. A sötétséget, aminek léteznie KELL, hogy meglegyen az egyensúly, azt eddig senki sem látta. Csak és kizárólag a fényt. Pedig az egyház – legalábbis egy része – elfogadja a pokol létezését – ami ugye, ha a fény a menny, az a sötétség, a tökéletes ellentét. Nekem személy szerint pedig mindig azt szajkózták, hogy van, aki csak a poklot láthatja meg… 🙂

  Szóval ezek a dolgok ugyanúgy a szemfényvesztés kategóriába tartoznak, mint a többi ‘megmagyarázhatatlan’ dolog, amit az egyház tákolt össze az hosszú évszázadok során.
  Te pedig ügyesen felhasználtad egy újabb jó bejegyzéshez. 🙂

 3. Frances Horror Says:

  Chris As.
  Köszönöm 🙂

 4. LeeRyan Says:

  Azok az öngyilkosjelöltek, akiknek nem sikerült az elhatározásukat végrehajtani és sikerült megmenteni az életüket, de halálközeli élményük volt, nem Fényről számolnak be, hanem kínzó, nyomasztó érzésekről. Pokoli fájdalmakról, marcangoló érzésekről, fekete-sötét árnyakról. Szal nem csak a Fény létezhet.

 5. Szabika Says:

  http://www.vasarnap.katolikhos.ro/archivum/0851/3.html

  na “Moderálva” nem egészen úgy van ez ahogy te itt ezt leírod

 6. Chris As. Says:

  LeeRyan: De ezekről már nem nyilatkoznak annyit, ha megtörtént. Miért, ha egyszer az egyház elfogadja a ‘Sötétség’ létezését? (Mert ugye vannak vallások amik nem fogadják el, és még máig vannak olyan keresztények is…)

 7. meister245 Says:

  @ Szabika

  Egy keresztény hetilap jóhogy hívő szemmel fog róla írni 🙂

  Az összes túlvilági hiedelem egy közös dolgon alapul, csak minden vallás máshogy akarja megmagyarázni a saját felfogásával.

  Még erre rátesszük hogy az emberek befolyásolhatóságát, vallási fanatizmust, korszellemet, trendet, adunk egy kis időt a vallásnak hogy kibontakozzon és… mindenki magáénak fogja tudni a saját vallásának a túlvilági létezésről való felfogását.

  Az utolsó bekezdéssel a rovatban egyet is értek, vmi van ott 😛
  De annak nincs köze a valláshoz, egyszerűen nem akarjuk elfogadni hogy “itt a vég”.

 8. flandore Says:

  Most kicsit így ellent kell mondanom bejegyzésed végéhez. Max az butítás, amit az egyház mond erről a dologról. Mennyország létezik, mert vannak angyalok, Isten maga alszik, csak ezt senki sem fogja fel a hívők közül. Pokol/Sötétség is létezik, mert vannak onnét származó démonok. És van még a harmadik, a Túlvilág, ami egy átmeneti rész, és amiről tényleg nem tud senki semmit, mert akik onnét visszatérnek (ha visszatérnek), akkor újjászületnek és semmire sem emlékeznek előző életükről satöbbi. Vagy szimplán eltűnnek örökre. Maga a halál… annyit tudok róla, hogy nem kellemes érzés, de senki nem akarta részletesen elmesélni, mondjuk meg is értem. Ne értsd félre, nem halálból visszatért embereket ismerek, hanem halott embereket… vagy állatokat:D //látni nem látom őket, de ez nem akadály//. Mondjuk ez már bonyolult, és nem is tartozik ide, meg meghoztad a kedvem, hogy hasonló témában majd én is írjak bejegyzést :3
  A klinikai halál nagy hülyeség. Csak szerencséjük volt. Ha a szív megáll, nem jelenti rögtön azt, hogy meghalt az illető, mert még van bőrlégzése, kap oxigént az agy. Mikor ez is kevés már, akkor áll be az agyhalál és a halál. Keresztanyám mesélte ezt, aki kórházban dolgozik, ő tudja az ilyesmit. 🙂 A testen-kívül-láttam-magam talán igaz lehet, hogy piciny időre szellemek lettek, akik nem kelnek át azonnal, de többen nem hiszek sokat ^^;

 9. Emo girl Says:

  nem hiszek benne es nei fogok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s