A Halloween története, avagy 2009. Október 25. HollieWeen party

by

Természetesen mindenki hallott már az Október 25-én megrendezésre kerülő HoolieWeen címet viselő, rendezvényről melyet magyar szóval illetve inkább farsangnak neveznék, hiszen kis hazánkban, talán ez az elterjedtebb dolog. Semmivel sem rosszabb mint az Egyesült Államokból származó hasonló rendezvény, bár annak története misztikusabb, félelmetesebb.

Nézzük csak miről is szól pontosan, ez a különleges nap, a tengeren túli ország lakóinak.

Töklámpás, avagy Jack O’Lantern

Halloween

A Halloween története:

A Halloween pontos időpontja Október 31. a holtak napját megelőző éjszaka

Eredetileg a Halloween, az angolszász országokból indult hódító útjára, ami egy igen bizarr dolgot volt hivatott ünnepelni, mégpedig a boszorkányokat, és kísérteteket (brrrr!).

Jelképe a töklámpás (remélem ezen a rendezvényen is találkozhatunk majd eme nem mindennapi hangulatkeltő kellékkel), egyszerű sütőtök, kivágva rajta a szemek, a szájak, és belehelyezve egy gyertya. A töklámpás, angol anyanyelvű országokban elterjedt neve a: Jack O’Lantern. A mendemonda szerint a nevét egy Jack nevű részegestől örökölte, ki egy komoly, ám de betarthatatlan ígéretet kapott a sátántól, nevezetesen, az ő lelke nem fog a pokolba jutni. Ám Jack mégsem járt jól, mivel öt a mennyország sem fogadta be, ezért Lucifertől egy széndarabot kapott ajándékba, melyet egy tökbe helyezett és azóta Jack lelke eme lámpással keresi nyughelyét.

Napjainkban Amerikában hódol jobban ez a hagyomány (bár mint mostanában egyre több mindent mi is átveszünk, pedig véleményem szerint érdemesebb lenne a saját hasonló hagyományainkat ápolgatni, ami legalább ennyire színvonalas de legalább nem rémisztő). A tengeren túli ifjak tréfás, ám de félelmet keltő jelmezekben az éjszaka folyamán sorra járják a házakat, ahol a lakokat az alábbi választás elé állítják: „cukrot vagy csínyt”. A Jól szórakozó felnőttek, általában édességgel, süteményekkel kínálják a gyermekeket.

Az elmúlt években az Egyesült Államokban, ezen a napon egyre több gyermeket gyilkolnak meg, és az eltűnések is sokkal magasabbak, így ez a hagyomány kezd feledésbe merülni. A szülök, nem nagyon engedik már ki őket, inkább a lakásban családi körben ünneplik ezt az eseményt.

HoolieWeen hivatalos plakát

HoolieWeen

Jómagam még sosem láttam ilyen rendezvényt, ezért nagyon nagy figyelmet és érdeklődést tanúsítok iránta. Remek ötletnek tartom, eme estet, és reménykedem benne, hogy a mindenki által jól ismert No.1 Internet celeb Hoolie Scene-nek sikerül egy olyan maradandó bulit szerveznie amilyen az idei szülinapja volt.

Persze az utóbbi időkben Hoolie sok mindent tett az emberekért, gondolok itt arra, hogy sikerült egy jól működő csapatot összehoznia. Nekem úgy tűnik, hogy remeg szervezőképességgel áldotta meg az ég ezt a nem mindennapi fiút.

Közületek sokan ismeritek őt, nekem még nem volt alkalmam vele személyesen találkozni, de ez jövő hét vasárnap meg fog történni. Várom már ezt az alkalmat nagyon, és szinte biztos vagyok benne, hogy egy nagyon kellemes jó barátot ismerek meg személyében.

Aki kedvet érez hozzá, vagy épp VIP. meghívott, remélem eljön, mert rengeteg meglepetésben lesz része, és ha ezt az estét kihagyja, véleményem szerint egy soha vissza nem térő élményről mond le.

Sok sikert a party-hoz Hoolie Scene, és nagyon nagyon boldog szülinapot kívánok neked Dancsi.

Szerző: Frances Horror

Reklámok

Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás to “A Halloween története, avagy 2009. Október 25. HollieWeen party”

 1. hooliescene Says:

  🙂 Köszönjük és hajrá hajrá BULIRA FEEEL:$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 2. Stan Starr Says:

  Jajaja BULIRA FEL!

  Örülök, hogy biztonságban (és remélem élményekkel gazdagon) hazaértél Frances! 🙂

 3. Nita Says:

  ottleszek.*___*<33

 4. kutierik.fákinsztáár.™ Says:

  Ezt a posztot merően undorítónak találom…
  Több szempontbólis…..
  Ennyi.

 5. Frances Horror Says:

  Helló Erik!
  Miért undorító?

 6. rikimaru Says:

  Nem azért mondom, de nem azt akartátok ide leírni, hogy magyarországon a pontos nap okt. 31?
  már csak azért kérdem, mert az egyik kedvenc filmem (crown) ami amerikai film ott az említett dátum (okt. 31) az ördög éjszakája (the devil night’s) nevet viseli és amit mi halottak napjaként ünneplünk nálluk az a nap a halloween aza Nov.1 szerintem. De ha tévednék akkor valaki világositson fel de szerintem a hoolywood-i filmrendezők és az ott élő emberek eztl kicsit pontosabban tudják mint mi ezért szerintem járjunk utánna egy kicsit jobban nehogy az amcsik kiröhögjenek minket, hogy mi hülye parasztok az ördög éjszakáján tartunk halloweent mert nem akarunk kegyeletsértően viselkedni halottak napján. Vagyis csak azért ünnepeljük halloweent okt. 31-én hogy ne halottak napján kelljen bulizni,vagy azért mert mi jobban tudjuk a pontos dátumot és ragaszkodunk a hagyományhoz. na erre adjon valaki értelmes választ

  köszi (oltogató parasztok kiméljenek) Rikimaru

 7. Frances Horror Says:

  T. rikimaru
  A cikkben is szereplő október 31 a halloween éjszakája. A Halottak napját megelőző éj

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s