Emlékezzünk: 1956 Magyarország!

by

A Magyar szabadságharcos rádió utolsó felhívása 1956

Nagy Imre beszéde 1956 Október 23.-án

A miniszterelnök beszéde eddig is ismert volt, de csak közvetett forrásokból. Egy főiskolás – aki szakdolgozatában a gyorsírás és az újságírás kapcsolatát vizsgálta – kutatásai során találta meg Fenyvesi Mária és Baczony László, a Magyar Távirati Iroda gyorsíró-újságíró munkatársainak jegyzeteit, aki tudósítókként voltak jelen aznap este abban a parlamenti helyiségben, amelynek erkélyéről Nagy Imre szónokolt. A sztenogramból rekonsturálni lehet a Parlament erkélyéről elmondott híres beszédet.

“Barátaim! Figyelmet kérek, hallgassanak meg. Bízom benne, hogy a parlament… (Zaj.) Barátaim! Idehívtatok azért, hogy mondjak egypár szót, idehívtatok azért, hogy mondjam meg a véleményemet. Én a véleményemet akarom nyilvánítani, de ha nekem itt erre lehetőséget nem adtok, akkor hiábavaló minden szó! Hallgassatok rám! Azt hiszem, szavaimban még nem csalatkoztatok. (Felkiáltások kórusban: Nem!) Tehát amikor azt mondom, hogy a kormány sem késlekedik, higgyétek el, hogy úgy is van! (Zajongás.) Bízom abban, és nektek is bízni kell abban, hogy a parlament alkotmányos úton elhárítja az akadályokat előrehaladásunk útjából.

1956 oktober 23

1956 oktober 23

Nem kell soká várni (Zaj.), amíg politikai életünk megújhodása ténnyé válik, s napirendre kerülnek azok a demokratikus reformok, amelyeket épülő szocialista hazánk érdekében megkövetelnek az események. Éljen a Párt! Éljen megújhodó Népköztársaságunk! Bízzunk abban, hogy e téren is, a fegyelem, a rend terén példát mutatunk kommunistákhoz, magyar hazafiakhoz méltóan!

Most pedig kérlek benneteket, hallgassatok szavamra! Rendben és fegyelmezetten vegyünk búcsút egymástól, bízva abban, hogy… (Zaj. Kórusban kiáltják: Most vagy soha!) Barátaim! Hallgassatok szavamra, amellyel benneteket, kedves barátaim, fegyelmezettségre hívlak fel. Nyugodtan bízva a jövőben, távozzatok. A legközelebbi viszontlátásig! (Éljenzés, majd zaj.) Barátaim! Csendet kérek. (Zaj és fütty. Tömegesen kiáltják: Nem ezt vártuk!) Ismételten csendet kérek. Szeretném megkérdezni, vajon ez a füttykoncert kinek szól? (Tömegesen kiáltják: Gerőnek!)

Bízzunk, barátaim! Töltsön el benneteket az a hit és bizalom a jövőben, amely engem is eltölt. Erre kérlek benneteket és a hidegvér, a józanság, a nyugalom megőrzésére, amelyre ma mindennél nagyobb szükségünk van. Búcsúzom ezzel tőletek! (Nagy taps.) Menjünk szépen haza! (A tömeg elénekli a Himnuszt.) Éljen a magyar ifjúság! Viszontlátásra!” A teljes szöveg a Népszabadság oldalán.

A Népszabadságnak Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója azt mondta: a jegyzetek eredetiek. A történész közölte: az előkerült tisztázati példány annyiban újdonság, hogy maguktól az újságíróktól származik. A beszéd szövege szakemberek számára eddig is ismert volt – mondta a lapnak.

Kádár János véleménye, Nagy Imre rehabilitálásáról 1988

Összeállította: Frances Horror

Reklámok

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás to “Emlékezzünk: 1956 Magyarország!”

 1. Stan Starr Says:

  Na most egy kicsit könnyes lett a szemem… :S i’m so emotionally… 😀 Szuper lett ez a bejegyzés…szerintem simán felérne egy újságcikkel, vagy egy rádiós-, tv-s spottal… 🙂 Köszi!

 2. Frances Horror Says:

  Kedves Stan!
  De édes vagy ugy szeretlek!!
  (L)
  F.H.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s