80 éves Bud Spancer a pofozógép

by

Rémlett, hogy mostanában van a szülinapja ezért rákerestem. Igen, Carlo Pedersoli 1929. október 31-én született. Nápoly ajándékozta meg a világot vele.

Filmjeinek töredékét sem tudnám felsorolni. Szerintem a rajongóknak is lehetetlen kihívás. Előttem pedig teljesen egybefolynak. Csak arra emlékszek, hogy gyerekként vörösre röhögtem a fejem a kiosztott verésein. Ott ültünk a Nyári mozi padjain, ezren-ezerötszázan és vártuk, hogy a nagy, szakállas verje szét a gonoszakat. És ő mindig szétverte őket.

Bud Spencer

Ez pedig nagy dolog volt, akkor a nyolcvanas évek végén. Talán nem is sikerült másnak! Ő pedig rendre megtette azt, amit a nép elvárt tőle. Rövid – nagyon rövid – beszéd után, jöttek az eget rengető pofon, tasli, az atyai. Ő volt az igazságosztó! Nem mondom, hogy akkor rögtön, mint a nagy ellenzékire, a rendszerrel szembeszállóra gondoltam volna, de utólag azt gondolom ez is benne volt. Szóval, ütötte a gonoszt. Ostoba cenzorok hagyták, hadd jöjjön a verekedős, az jöhet, hadd fulladjon a röhögéstől a nép.
Bud Spencer

Meg az is jó volt, hogy olaszul beszélt (akkor arrafelé nem szinkronizálták a filmeket – ha jól tudom ma sem!). Emlékszem, amint vasárnap moziba mentünk két-három haverral, hogy megnézzük a barátjával mindenkit elverő olaszt, Buldózert. Nem egy magányos hős volt ő, ment szőke barátjával és megoldottmindent: nem beszélgetett sokat, hanem odahúzott, ahová kellett és utána rend volt. Erre vágytunk mi akkor. Meg ma is! A MINDENT MEGOLDÓRA!

Szerintem ott bolondultam bele a nyelvbe is. Gondoljanak csak bele, ez a behemót ember, csillogó szemekkel, ide-oda villámló öklökkel egy olyan nyelven beszél a nagy szocialista-kommunista szürkeségben, amelyik él, csattog, cseng, virul. Lehet nem beleszeretni abba?
Csak ezek után hallottam arról, hogy nem is Bud Spencer az igazi neve, hogy annak egyik felét a Budweiser sör adja, a másikat meg egy színész. Azt, hogy ő vízilabdás volt azt már talán előtte tudtam, de hogy válogatott is volt… Akkor hallottam Kárpáti Gyuri bácsi, meg a Dudi sztorijait, meg, hogy Berlusconi meggyőzte, hogy lesz sikere akkor is, ha a Forza Italia jelöltje lesz. Nem volt sikere!
Máshol mindenütt volt!
Bud Spencer, Isten éltessen, ameddig neked jó!
Szerző: Frances Horror
Reklámok

Címkék:

Egy hozzászólás to “80 éves Bud Spancer a pofozógép”

  1. Stan Starr Says:

    Ő egy olyan figura, aki tényleg egyedi és tökéletes. Fantasztikus a humora és egyedisége. Nagyszerűen építette fel karrierjét és óriási hatással volt az emberekre. Minden egyes filmje az élet nagy kérdéseire ad humorosan választ.

    Isten éltesse Bud Spancer-t! És nyugodjon békében a “magyar Bud Spancer”!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s