A Rock ‘N’ Roll aranykora 9. rész. Rock and roll szódával… 1957-1962. 1. rész.

by

Az 1957 és 1965 közötti éveket a rock’n’roll és a rock mint kreatív, innovatív művészeti ág “sötét korszakának” tekinthetjük. Sokan gondolták azt akkoriban, hogy a rock’n’roll egyszerűen sebeiből elvérezve kimúlt a mainstream Amerika össztüzében; csak egy röpke, tiszavirág-életű, múló őrület volt csupán, mint már annyi más divatjelenség a 20. század zenéjében. A vad, buja, szemtelen lázadó rocker egyéniségeket a média támogatásával gyorsan-frissen felváltották az udvarias, jólfésült és csinosan öltözött fiúk-lányok, a lázadó, a művészetbe, életmódba, életvitelbe nagy változásokat generáló generációt a jólnevelten romantikus, sőt sokszor nyálasan szentimentális, üzletileg szigorúan kontrollált tini-bálványok nemzedéke váltotta fel.

Brenda Lee

Legalábbis a rádióhullámok, televíziós showműsorok ezt közvetítették egészen 1965-ig: a kanadai származású Paul Anka Diana (1957) és a végzetes You are my Desteny, Pat Boone Love Letters In The Sand (1957), Bobby Darin Dream Lover (1959), Frankie Avalon Why (1959), Fabian (Forte) I’m a Man (1959), Bobby Rydell Wild One (1960), Rick Nelson Hello Mary Lou (1961), Bobby Vee (Velline) Take Good Care Of My Baby (1961) és Neil Sedaka Breaking Up Is Hard To Do (1962), és a lányok sorából: Brenda Lee Tarpley I’m Sorry (1960), Connie Francis Franconero My Heart Has A Mind Of Its Own (1960) és Leslie Gore It’s My Party (1962) – a rock and roll gyászéveinek emblematikusan semmitmondó, de igen jellegzetes muzsikái.

Még a legjobb és némileg progresszív a nagy langyosodás időszakában az a zenei vonulat volt, ahol a rock’n’roll kézenfogva randizott a country-val és egy tradicionálisabb (a rock and rollnál jóval fehérebb) zenei alternatívát kínált a fiataloknak, mint az Everly Brothers a Bye Bye Love-val (1957) és az All I Have To Do Is Dream-mel (1958), Felice és Boudleaux Bryant szerzeményeivel.

Paul Anka

Paul Albert Anka (1941-) libanoni szülők gyermekeként született Kanadában 1941-ben, és már 16-17 évesen világsztár volt Diana és You Are My Destiny című slágereivel, de később ő írta Tom Jones She’s A Lady című sikerdalát, illetve a legnagyobb Frank Sinatra-slágerré lett My Way angol szövegét (a Claude Francois-féle francia eredeti nyomán). 2005-ben a Las Vegas-i kaszinók világában töltött évtizedek tapasztalataival felfegyverkezve egy főleg rock sztenderdeket feldolgozó big-band hangszerelésű albummal került a ismét nyilvánosság fókuszába: Rock Swings.

Pat Boone

Pat Boone (1934- ) fekete rhythm and bluesok kifehérítésének nagymestereként aratott nagy sikereket: Ain’t that a Shame (Fats Domino), Tutti Frutti, Long Tall Sally (Little Richard), I Almost Lost my Mind (Ivory Joe Hunter), Chains of Love (Big Joe Turner)… Boone mindig az arany középútra koncentrált (the middle-of-the-road music) és rendre az eredetiknél jóval nagyobb kereskedelmi sikereket ért el feldolgozásaival az alapvetően a fehér pénztárcák által fenntartott piacon. 1997-ben előállt egy jórészt nagy klasszikus rockslágereket feldolgozó (You’ve Got Another Thing Comin’ – Judas Priest, Smoke On The Water – Deep Purple, It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ‘N Roll)– AC/DC, Panama – Van Halen, No More Mr. Nice Guy – Alice Cooper, Love Hurts – Everly Brothers, Enter Sandman – Metallica, Holy Driver – Dio, Paradise City – Guns N’Roses, The Wind Cries Mary – Jimi Hendrix, Crazy Train – Ozzy Osbourne, Stairway To Heaven – Led Zeppelin) jazz-esen, big-bandesen artisztikus albummal: In a Metal Mood. No More Mr. Niceguy.

Bobby Darin


Bobby Darin (Walden Robert Cassotto 1936-1973) a késő ötvenes évek egyik tini-ideálja és emellett slágerek big-band hangszerelője, előadója. Kurt Weill Mack the Knife (Bicska Maxi) amerikanizált feldolgozásával aratott nagy sikert 1959-ben. Később a filmvilágban csillogott: Oscar és Golden Globe jelöléssel dicsekedhetett.

Neil Sedeka

Neil Sedaka (1939-) New York-i slágerénekes, zongorista, szerző. Gyerekkorában a Juilliardon klasszikus zongorát tanult. 1954-ben középiskolás osztálytársaiból megalakította a Tokens együttest. Ez vitte sikerre a The Lion Sleeps Tonight című számot. 1958-ban vette lemezre a Ring-A-Rockin című számát, majd egy volt osztálytársa, a szövegíró Howard Greenfield segítségével megkomponálták a Stupid Cupid és a Fallin című számokat, mindkettőt Connie Francis vitte sikerre. Egy évvel később megírta és lemezre vette az Oh! Carol című számot. A szám egy fiatal lánynak, Carol Kleinnek szólt, aki nagy rajongója volt a Tokens együttesnek és minden koncerten ott volt. Néhány évvel később ez a kislány Carol King néven világhírű lett és a számot Oh! Neil válaszszerzeménnyel meg is köszönte. A Beatles amerikai sikereivel egy időben előadói pályája háttérbe szorult. De dalszerzőként aktív maradt. Többek között Tom Jones, a Monkees, Andy Williams számára írt dalokat.

Folytatjuk…

Szerző: Frances Horror

Reklámok

Címkék: , ,

2 hozzászólás to “A Rock ‘N’ Roll aranykora 9. rész. Rock and roll szódával… 1957-1962. 1. rész.”

  1. tominsane Says:

    paul anka put your hand on my shoulder rulz

  2. pickinitup Says:

    nagyon tetszik ahogy írsz, bárcsak én is ennyit tudnék ilyenekről 🙂 de folyamatbanvan 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s