Oscar Wilde – Dorian Gray arcképe

by

Amerikai premier: 2009. szeptember 9.
Hazai premier: —

Dorian Gray hivatalos honlapja.

Momentum Pictures.
Rendező: Oliver Parker.
Szereplők: Ben Barnes, Colin Firt, Rebecca Hall, Ben Chaplin, Emilia Fox, Rachel Herd-Wood, Fiona Shaw, Maryam D’Abo, Pip Torrens, Douglas Henshloll, Caroline Good, Michael Kalkin, Johnny Harris, Max Ayrons.

Oscar Wilde – Dorian Gray arcképe

Hosszas idő elteltével végre elérhetővé vált Oscar Wilde egyetlen elbeszélésének legújabb filmadaptációja.

Kételyekkel, ám de reményekkel telve ültem le tegnap este megnézni a várva várt Dorian Gray című filmet. Tudni illik, életem egyik legnagyobb irodalmi élményeit Oscar Wilde írásai nyújtották. Tisztában vagyok azzal, hogy ezt filmre vinni lehetetlen. Az alkotók itt sajnálatos módon megkísérelték és kudarcot vallottak. Talán jobb lett volna ha egy vonalat erősítenek, gondolok itt arra, hogy könnyen el lehetett volna tolni a művet a horror film kategória felé és így legalább néhány ember (horror rajongók) élvezhették volna.

A Film az első harmadában roppant hangulatosnak ígérkezett. Bele tudtam magam képzelni, az Oscar Wilde által leírt századfordulós Angliába. Bár a számítógépes grafikát az alkotók túlzásba vitték, mindazonáltal ígéretesnek bizonyult, és boldog voltam. Viszont miután cselekményessé kezdett válni a történet, a fent említett varázsa a filmnek eltűnt. Azt gondolná az ember, hogy az események felpörögnek, de nem ez történt. Eszembe jutott a rétestészta effektus. Tudjátok, amit nagyanyáink jó hosszú időn keresztül nyújtanak, nos itt is ez következett be. Lassan lassan, nem történt semmi. Csaknem elaludtam rajta. Ekkor az alkotók megpróbáltak szépíteni, és ismét bedobták a film elején már látott trükköt. Másodszor is végignézhettem amint Dorian meggyilkolja az arcképének alkotóját, és holt testét a folyóba dobja. Ekkor agyamban végleg összekeveredett minden. Úgy éreztem becsaptak, kihasználtak, és talán ez is történt. Hát milyen dolog az kedves alkotók, ha nem tudunk folytatni valamit akkor visszanyúlunk az egyetlen értelmes részhez? Felháborító!

Innentől már nem is érdekelt tovább eme filmalkotás. Letettem róla, ismét nem sikerült Oscar Wilde remekművét filmre vinni. Egy próbálkozás, és semmi több ez, melyből már annyit láthattunk.

Érdemes azonban megemlíteni a pozitívumokat. A Színészek kik a fő szerepet játszották tökéletesen alkalmasnak bizonyultak a szerepekre és kitűnő alakítást nyújtottak, bár nem ismert színészekről beszélünk, mégis a filmhez mérten maximumot tudtak nyújtani. A Film zenéje is tetszett.

Összességében úgy érzem elpazaroltam a tegnapi estémet egy erősen középszerű alkotásra.

Értékelés:
Történet: 5
Látvány: 3
Szereplők: 4
Zene: 4
Műfajában: 2

Összesen adható pontok: 25
Kapott pontok: 18
72%

Szerző: Frances Horror

Reklámok

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás to “Oscar Wilde – Dorian Gray arcképe”

  1. Stan Starr Says:

    Sajnos az adaptációk többsége nem igazán tudja visszaadni azt az élményt, amit egy könyv elolvasása után magunknak tudhatunk. Ezzel együtt, miután megnézzük a filmváltozatot, úgy érezhetjük, hogy egy világ omlik bennünk össze. Az a világ melyet mi magunk építettünk, mi és a könyv írója.

    Személy szerint, én ezért is csak ritkán nézem meg egy általam is olvasott könyv, filmváltozatát. Bár az is igaz, hogy néha pozitívan csalódom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s