Báthory – A legenda másik arca

by

“A hírhedt 16. századi grófnő, Báthory Erzsébet hátborzongató történetét sokan feldolgozták már: történészek, írók, költők, drámaírók, zeneszerzők, festők és filmesek próbálták leírni és megjeleníteni az elképzelhetetlent. Báthory Erzsébet az emberiség legvéresebb gyilkosaként szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. A legenda szerint többnyire nők estek áldozatul a grófnő kegyetlenségének: megkínozta és megalázta őket, kiontott vérükben fürdött, fogaival tépte szét az áldozatok eleven húsát, majd végzett velük. De valóban ez történt a grófnő várában? Az eltelt négy évszázad alatt semmilyen történelmi dokumentum nem került elő, ami mindezt egyértelműen igazolná. A film a hagyományos elképzelésektől eltérő módon ábrázolja a grófnő alakját. A történet egy védtelen özvegyről szól, aki gazdagabb és sokkal nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint maga a király. Báthory Erzsébet modern gondolkodású, reneszánsz asszonyként szerepel a filmben, aki egy összeesküvés áldozatává válik.”

Báthory kritika

Kissé kétkedve fogadtam, ezt a filmet, de mivel egyik kedvenc legendámról szól, tudtam meg fogom nézni. Manapság hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy tálcán és sorozatban kapjuk a tengerentúli hősök történeteit, hol pozitívokat, hol negatívakat. Jó Magyar módjára viszont, rajongunk eme semmitmondó, ám de látványos fikciókért. Ezen események hatására még a jól edzett embernek is nehéz azt hallani egy filmalkotásban, hogy a főhőst Zoltánnak, vagy Bélának hívják. Szinte sok esetben nevetséges, mely szegénységi bizonyítvány természetesen, ránk nézve.

A film megtekintésétől alapvetően elvették a kedvemet, mert egy fórumon, hol sokan leírták a véleményüket általában tragikusnak tartották eme alkotást. Így indultam neki, és ültem le a fotelba egy csendes estén, hogy magam győződjek meg a mozi minőségéről. A Történetet jól ismertem, és teljesen tisztában voltam ama ténnyel, hogy a Báthory Erzsébetről szőtt legendát alátámasztani írásos bizonyítékkal nem lehet, mivel semmi dokumentum nem maradt fent eme csúfos, átkos történetről.

A tények a következők: Báthory Erzsébet, élt és gazdag volt. Nagyjából Magyarország egyharmada fölött uralkodott, jól képzett harcos hírében állt.

A film az első perctől kezdve magával ragadott, és lebilincselt, tetszettek benne a tájak, a csatajelenetek, és a hangulat, melyet nagyon sok esetben nehéz megteremteni, itt viszont sikerült. A történet, a Török háborús időkben játszódik az 1600-as években, így a film is eköré épül. Alternatív megoldást kínáll Báthory Erzsébet, történetének megformálásához. Mondják a fent említett grófnőről, hogy kegyetlensége határtalan volt, azonban ha belegondolunk a török háború idején minden pillanat kegyetlenségbe torkollott. Ha valaki egy kegyetlen világban él maga is kegyetlenné válik, és ezért ha épp ésszel gondolkodom, semmi kivetni valót nem találok esetleges tetteiben, hiszen akkoriban a jobbágyok a gazdájuk tulajdonát képezték, és azt tehettek velük, amihez kedvük volt.  Ez a világ így működött, és akkoriban ezt mindenki elfogadta. Az évek során azonban sosem derült ki, hogy Báthory grófnő, mit tett, bár rásütötték a világ legkegyetlenebb sorozatgyilkosa címet.

A Filmet mindenkinek ajánlom, aki egy tartalmas érdekes szórakozásra vágyik. Nem egy akciófilm, de nem is baj, hiszen abból naponta több tucattal kapunk. Egy művészien megalkotott film adaptáció, melyet nyugodtan megtekinthetnek fiatalok is, hiszen közel sem tartalmaz annyi agresszív elemet, mint a már jól megszokott Amerikai filmek. Büszke vagyok a film alkotóira, és nem túlzás azt mondanom, eme mű talán életem egyik legjobb mozija volt, melyet még sokszor meg szeretnék nézni.

Értékelés:
Történet: 5
Látvány: 5
Szereplők: 5
Zene: 4
Műfajában: 5

Összesen adható pontok: 25
Kapott pontok: 24
96%

Szerző: Frances Horror

Reklámok

Címkék: , , ,

3 hozzászólás to “Báthory – A legenda másik arca”

 1. domsleepless Says:

  http://domsleepless.wordpress.com/
  lécci nézd meg:) (L)köszi

 2. rainbowmacabre Says:

  Láttam és szerintem is nagyon jó film 😀

 3. bea Says:

  szerintem nagyon jó film tetszik a horror ebben a filmben pedig elég ijesztő .A történet a boszorkánnyal az kissé hihetetlen de mégis nagyon király.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s