Hazugságok – Az önáltatás

by

Üdv mindenkinek!

Nemrégiben írtam a saját blogomon egy cikket a hazugságokról. Azt itt nem írnám le, mert az egy konkrét esettel foglalkozik, és nem nagyon merül bele ebbe a különös témába. Itt, ebben a cikkben, a hazugság egyik érdekes formáját emelem ki, mégpedig amikor saját magunknak hazudunk.
“Mindenki hazudik”, ezt mondja ki a Dr. House c. sorozat legendás mondata is, és a mindenkiben sajnos mi magunk is benne vagyunk. És ha már itt tartunk, ha másokhoz sem vagyunk teljesen őszinték, magunkhoz mégis miért legyünk?

Dr. House és az Ő híres teóriája

Magunknak bevallani valamit ezerszer nehezebb, mint azt gondolnánk. Részben, mert az emberek túlnyomó többsége bizony gyáva, és fél nyíltan szembenézni a tényekkel. Így hát, kényelmesebb egy álomvilágot felépíteni magunk körül, ahol minden szép és jó. Csak előbb-utóbb, rendszerint előbb, mint utóbb, ez a világ rendkívül gyorsan összedől, és amikor már a puszta valósággal kell szembenézni, akkor képtelenek vagyunk ezt megtenni. Innen egyenes út vezet valami rosszhoz, gyakran alkoholhoz, droghoz vagy öngyilkossághoz.
Másrészről, azért hazudunk magunknak, mert ez kényelmesebb. Magunkat győzködjük, hogy ez vagy az nem a mi hibánk, és kerüljük a felelősségre vonást. Bebújunk egy lyukba, és ha valaki van olyan arcátlan, hogy abba a lyukba “belepiszkítson” akkor istentelenül berágunk. Hisz ki szereti, ha a nyílt őszinte igazsággal konfrontálják, ha már maga képtelen erre?

Példának okáért egy kapcsolatot hozok fel. A dolog nem működött rendesen, és ezt mindkét fél érezte. De szétmenni a világ összes pénzéért sem akartak volna. Miért? Mondhatni, hogy szerették egymást, sőt én biztos vagyok abban, hogy ezt tették. De aztán szaporodni kezdtek a gondok, és már mások is mondogatták, hogy ez nem teljesen jó így. Persze mindketten tiltakoztak, hogy mások mind csak féltékenyek az Ő boldogságukra, stb. . De aztán jött egy csavaros fordulópont, ahol ez a valóságtorzító mező, amibe mindketten belemenekültek, szertefoszlott. A nyers igazságba mindketten belerendültek, és ezt a tényt már a kapcsolatuk sem bírta ki, így az is tönkrement.

Hogy miért írom ezeket le? Nos, a fent leírtakból én egy konzekvenciát tudok csak levonni, mégpedig:
Legyünk mindig őszinték magunkhoz, mert csak így tudunk a problémáinkkal szembenézni, és legyűrni őket. Aki ezt nem teszi, az gyáva.

Üdvözlettel: Chris Deviant

Megjegyzés: A teljes, általam használt idézet, így szól:
“Mindenki hazudik, csak az a változó, hogy miről.” (Gregory House, House MD 1×21 “Three Stories”)

Reklámok

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s