A négy személyiségtípus

by

Üdv mindenkinek!

Egykoron sokat foglalkoztam a pszichológiával, ezért most szeretnék egy ilyen témájú bejegyzést írni. Mindenkinek más a személyisége, mindenki külön ember, de szinte minden pszichológus egyetért abban, hogy alap személyiségtípusokból csupán négy létezik. Ezeket szeretném most bemutatni.

A flegmatikus személyiségtípus:
Az ilyen típusú emberek mottója leginkább az, hogy lassan járj, tovább élsz. Ezen emberek elsőre rendkívül egykedvű és lusta benyomást tesz másokra. Nem beszél sokat, és nem is nagyon érdekli őt a másik. Nem idegeskedik, tökéletesen meg van elégedve az életével. Az ilyen emberek erőssége, hogy amibe belekezd, azt iszonyú komolyan műveli, nem véletlen, hogy az ilyenek között sok élsportoló, vagy világhírű kutató van. Azonban a legtöbb dolog teljesen hidegen hagyja, feledékeny, lusta, és ha valami nem tetszik neki, azt sehogy se hajlandó csinálni. Kapcsolataiban legtöbbször nem kezdeményez, vagy dominál,  és nem is ő szakítja meg a őket. Jól viseli a magányt, hisz sok barátja van, és kedvenc tevékenységeivel is végtelen időt tud eltölteni.

A melankolikus személyiségtípus:
A melankolikus személy a tipikus gondolkodó. Szereti a rendet, képtelen káoszban élni. Sokat gondolkodik, józanul elemez, de nagyon erős érzelmek fűtik, és ezek uralják, így legtöbbször nem teljesen racionális. Gyakran túlérzékeny, amiből fakadóan a legkisebb dolgot is képes magára venni, és sokáig rágódni rajta. Az érzelmeik lassan fejlődnek ki, de tartósak és erősek, különösen a negatív érzelmek. A szépérzéke ennek a személyiségtípusnak a legmagasabban fejlett, ezért sok művész is ide sorolható. A melankolikus ember sokszor magába fordul, és önmagát emészti. Nehéz elnyerni a bizalmát, de ha sikerül, akkor egy iszonyat érzelmes, aggódó és megértő baráttal leszünk többek.


Grafikon a négy alaptípushoz.

A szangvinikus személyiségtípus:
Míg a flegmatikus punnyad, a melankólikus meg tépelődik addig a szangvinikus nagy kanállal habzsolja az életet. Imád dumálni, a társaság szíve lelke, akivel sorra éljük meg a viccesebbnél viccesebb helyzeteket. Kissé szeleburdi, sokszor feledékeny ember, akit cserébe nagyon jó szöveggel és humorral áldott meg az ég. Mivel rendkívül gyorsan fogja fel a helyzetet, ezért pillanatok alatt tudja magát mindenből kimagyarázni. A szangvinikus ember társaságfüggő, és imád a figyelem középpontjában lenni, ezért is van, hogy sok köztük a humorista vagy a színész. Nem túl érzelgős, igaz, gyakran vannak fellobbanásai, amik rendre csak rövid ideig tartanak. A szangvinikus ember, bár nagyon humoros és jópofa, tud idegesítő is lenni, amint valamelyik erősségét túlzásba viszi, mert akkor egy nagyképű pletykagéppé változik, aki mindent kidumál pár percnyi figyelemért cserébe.

A kolerikus személyiségtípus:
A négy személyiségtípus közül talán a legveszélyesebb a kolerikus. Született vezéregyéniség, akit, bár nem mutatja ki, nagyon mély érzelmek fűtenek, csakúgy, mint a melankólikust. Mivel nem fél kockáztatni, ezért kevés barátja van, de akiket szeret, azokat rendszerint anyatigris módjára óvja. Gyakran veszik vele össze az ember, mert a kolerikus szinte sosem hajlandó senki kedvéért sem feladni az elveit, és a végsőkig kitart a saját igaza mellett. Gyakran vetélytársakat lát, még a barátaiban is, és minden áron túl akar rajtuk tenni. Ugyan nem rendelkezik olyan gyors felfogóképességgel, mint a szangvinikus, de a gondolkodása olyan részletes és alapos mint a melankolikusnak. Viszont hajlamos a képességeivel visszaélni, és gyakran zsarnokias és önző lesz. Viszont, ha ezeken túlteszi magát, akkor olyan emberré válik, akire bármilyen helyzetben lehet számítani, és kitart mellettünk a végsőkig.

Megjegyzem, az embereket nem lehet csak ezen kategóriákba besorolni, de a pszichológia egységesen ezt a négy alaptípust tartja számon.

Minden jót: Chris Deviant

Címkék: , , ,

8 hozzászólás to “A négy személyiségtípus”

 1. Says:

  Igen, ezek létező dolgok, és van még egy érdekes perspektíva.. a kognitív pszichológia… valyon ezek közül, mely tulajdonságok tanulhatók? MIND!
  Ami fel van rajzolva, az egy koordináta! Nem lehet senkit kifejezetten besorolni a viselkedése alapján, csak elhelyezni a koordinátarendszerben, nagyjából.. mondjuk, melyik jellemző rá legjobban, de ezt sem tanácsos.
  Ezt leginkább arra érdemes használni, hogy lássa az ember fia, mit kell még tanulnia a matekon kívül: empátia, pontosság, megbízhatóság, kiszámíthatóság, kapcsolattaeremtő készség.. stb.. és máris átkerülsz egy másik kategóriába… a visszajelzések alapján:-) ergo nem személyiség alaptípus, hanem ez már a tanult viselkedéssel “növelt” személyiség mutatója.. senki ne kezdje magában erősíteni a személyiségjegyeket, törekedjen a középpontra. rendelkezzen mind a 4 személyiségjegy előnyeivel, és használja őket helyzetnek megfelelően… ha például kolerikussal, akkor az ő “fegyvereivel is tudjon küzdeni…
  Ugyanígy megvan a konfliktuskezelés fajtái közt ami egy emberre jellemző, de az is tanulható ugyanígy. Írogass még ilyet, ez jó.

 2. Says:

  Bocs elgépeltem vajon…

 3. Laretta Says:

  Én melankolikus szangvinikus vagyok – egyik pillanatban vidám és mosolygós mint a vadalma a msikban meg már magam alatt vagyok

 4. mirai Says:

  Ez nagyon tetszik, és remélem hogy nem baj… de bemásoltam blogomba, persze, kitettem, hogy honnan származik, stb, csak annyira megtetszett, meg érdekesnek találtam…*-* Én amúgy inkább melankolikus vagyok..o.o de tetszik..^^’

 5. Farkas Béla Says:

  Nagy jó, nekem tetszett ajánlom másoknak is. Sokkal jobb, úgy interakciókba kerülni másokkal, hogy tudjuk miféle személyiség.

 6. rétibogi Says:

  Furcsa,hogy három az egyben személyiségem van:melankólikus-flegmatikus-szangvinikus. Ilyen lehetséges,hogy mindhárom előforduljon egyenlő mértékben egy személyben???

 7. Hanna Says:

  Tök érdekes volt újra olvasni, már nem először találkoztam vele.
  Én úgy látom magamon, hogy az ember változik. Anno 90 % melankolikus voltam, most pedig már mind a négy jegy vonását kezdtem látni magamon egy nagyobb mértékben egymás mellett.

 8. tmas Says:

  Nagyon jó leírás! Tetszik aki írta!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s